">
Friluftsliv Spesialistene AS
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

En mer miljøvennlig butikk!

Ute etter telt ? Vi har gjort jobben for deg!

Som Friluftsliv Spesialister, vet vi en god del om telt! Ja, og det mener vi! 

Så selvsagt har vi hørt på alt og alle om hva de har å selge oss. Men nå tenkte vi at vi skulle dele vår erfaring. Målet er at DU skal danne deg et bilde av vår erfaring og hva DU mener blir riktig valg. Men husk det er ikke til å legge til at uansett hva du velger av de nevnte varene så har du helt sikkert gjort et godt kjøp. Så vi tar en Norvegia reklame ordtak og sier Telt, er ikke Telt. I hvert fall ikke etter at du har lest dette. 

Så det vi har gjort er at vi har samlet en rekke data slik at det skal være enkelt for deg å skille mellom havet av valgmuligheter. Da det er svært tidkrevende å samle inn info fra alt og alle har vi valgt tre av de mest populære teltene der ute, både kjente norske og svenske merkevarer til nye faktiske ultralight-teltene som er spesielt populære i USA. Dersom det blir for mye informasjon for deg, vel ikke bli skremt, vi er bare eksperter på området.

Vi har valgt å starte med en aerodynamisk type telt, som er både frittstående, semi frittstående og vil tåle norske forhold svært godt. Sist vil vi også komme inn på de trendy USA teltene i Dyneema slik at du får et bilde av det også innebærer. 

Nortent har et par fine bilder som samler inn all informasjon:


​Det vil skal legge i tillegg her er:



 

Telt Stenger: Egne produserte Nortent Stenger

Plugger: Aluminium med mulighet for Titanium oppgradering.

Glidelåser: YKK (Rolls Royce av glidelåser i følge mange)

Dyneema forsterket: Ja
Pris: Nortent Vern 1 (versjon2) mellom 6000,-, Jeg slenger også med Nortent LY3 tunnelteltet (3D ytter og 70D bunnduk) på 6710,-  og for å sammenligne med neste produsent legger jeg ved Nortents Gamme 8 Pers med innertelt ligger på 26550,-

 

Kommentar: Det er ingen tvil om at vi som retailer har valgt Nortent (og tro meg vi kunne ha valgt andre også!) men det er av flere grunner til at vi selger Nortent. For det første så er det en lokal liten bedrift som tar kunder på alvor, og der de har innovative løsninger, god kvalitet for god pris og en rekke produkter som passer godt til norske forhold og etterspørsel. Det som er spesielt viktig å legge merke til er at mye av yttertelt materialer som ARCx-N300 som i praksis er 30D ripstop nylon har en rivestyrke på 16 kg minimum , mens bunnen av teltet kjører et 70 Denier Nylon det er et svært god løsning for å hindre skader og minimere at oppblåsbare underlaget ditt går i stykker. Samtidig så har Jo og Nortent valgt å bruke polycotton for å gi de mest robuste teltene / lavvo og Gamme, med best atmosfære og som også tåler varme svært godt. Nortent har jo også fått høre på stenger, fra såkalte “algoritme Wild Camping YouTubere” som har oppsøkt storm og Level 8 - 9 klasser for lett storm (Beaufort Scale / storm klassifisering), og har plassert teltene på utsatte områder i vindkast på over 47 mph noe som ikke er anbefalt i det hele tatt Men og siden har de oppgradert stenger av Vern teltet til 10 mm fra 9 mm for de mest kresne, noe som påpeker hvor mye Nortent også bryr seg.. Og mange også vet ikke nettopp det at man kan også sette på et dobbelt sett av stenger slik det er og anbefalt på ekspedisjon og turer på fjellet der slike vindhastigheter. Den første versjonen av Vern derimot er 20D og regnes mer som en lett vekst versjon utviklet for lang distanse. Men selv denne kunne takle 30 mph og reddet meg fra hypotermi i Norge på tvers da jeg og kona måtte søke le. Så vårt valg er nok ganske tydelig, Nortent! Uten tvil. Skal du derimot ha en skikkelig beist så er det ikke noe tvil om jeg ville ha gått får Gamme som Basecamp. Eller for all del Mjødhall! Men det er veldig avhengig av hva slags type turer du bryr deg ut på. Jeg kan også legge til at Nortent designer, tester og markedsfører i Norge, og produserer i Kina, da det er noen som også henger seg på dette uten at det har stor betydning for min egen del. Det som ikke er så godt forklart på den tabellen er at Dyneema, som er også et materiale, brukes i teltet også. Det er viktig at Dyneema er opprinnelig et laminat av fiber brukt i seilbåter, og som har et rivestyrke som er større enn Kevlar og regnes å være en av de sterkeste materialer der ute. Det er derimot noen ulemper med dette også det skal komme tilbake til. 

Nå la oss sammenligne med Hilleberg og sine materialer:

 

Hilleberg Kerlon 2500 (Og kjent som Blue Label)

Rivestyrke: 25kg

Vekt: 78 g/m2

Material: 70 D High Tenacity Ripstop Nylon

Telt Stenger: 17mm DAC (DAC regnes å være blant de bedre stangsystem sier Korea)

Plugger: Aluminum

Glidelåser: Egne “blixtlåser”

Dyneema forsterket: Nei

Pris: Tar utgangspunkt i ATLAS 8 pers. 39000 kroner inkludert innertelt 8 (fra deres prisliste for Norge).  

 

Kommentar: Hilleberg er kjent fordi de har holdt på siden 1971. Og det er veldig velkjente og populære telt. De designer i Sverige, markedsfører i USA, har fabrikken i Estonia, og får stort sett alle materialer fra Kina eller Korea (DAC). Med Blue Label så er det nærmeste du kommer en Nortent Gamme 8 i SilNylon. Blue Label er prisen ganske stiv pris. Men det er definitivt ikke noe dårlig telt. Og ja, det er ganske mye vi kunne ha snakket om her med tanke på pakkestørrelse, ventilasjon og videre. Men det er trygt for meg å si hva jeg har valgt. 

 

Hilleberg Kerlon 1800 (Black Label)

Rivestyrke: 18kg

Vekt: 55 g/m2

Material: 40 D High Tenacity Ripstop Nylon

Telt Stenger: 10 mm DAC

Plugger: Aluminum

Glidelåser: Egne “blixtlåser”

Dyneema forsterket: Nei

Pris: Keron 3 13100, Keron 3 GT 15500,-, Soulo BL 9900,-

Kommentar: Black Label er de mest populære teltene til Hilleberg. Ofte har de to ventiler da ventilasjon er viktig, noen telt som Keron GT har også mulighet for doble teltstenger plass (Noe for øvrig Barents har droppet), så er det jo et ekstremt bra telt det er det ingen tvil om,  men i forhold til LY 3 da, så får du vurderer om det er egentlig verdt det. Soulo BL er også det nærmeste du kommer Vern (v2). 

 

Hilleberg Kerlon 1200 (Red Label)

Rivestyrke: 12kg

Vekt: 49g/m2

Material: 30D High Tenacity Ripstop Nylon

Stenger: DAC

Plugger: Aluminum

Glidelåser: Egne “blixtlåser”

Dyneema forsterket: Nei

Pris: Soulo RL 9300,-, Kaitum 3 RL Tunnel Telt 12200,-

Kommentar: Som Blue og Black er Red også egnet for 4 sesongs bruk, men Red Label har også mindre ventilasjon enn Black og Blue. Og det har heller ikke mulighet for doble stenger så vidt jeg er kjent med på de produktene jeg har prøvd. Stengene har også blitt degradert fra 10mm til 9mm. Nortent Vern (Versjon2) for eksempel bruker også 30 D yttertelt 70 i bunn, mulighet for doble stenger og har 10 mm, og ekstrem mange punkter av ventilasjon samtidig som Dyneema forsterke områder til halvparten av prisen av hva en RL Soulo ville ha vært og samme er det med Nortent LY kontra Kaitum. Så jeg kan trygt si at på mange områder så overtiger det i Nortent favør her også.  

 

Hilleberg Kerlon 1000 (Yellow Label)

Rivestyrke: 8kg

Vekt: 40 g/m2

Material: 20D High Tenacity Ripstop Nylon

Telt Stenger: Nei må bruke eget gåstav

Plugger: Aluminum

Glidelåser: Egne “blixtlåser”

Dyneema forsterket: Nei

Pris: 7400,- Anaris

Kommentar: Denne er jo litt interessant fordi i likhet med USA har Sverige merket økt pågang av langdistanse-gåere som vil helst ha et lett og romslig telt. Det var derfor de kom med Anaris i 2020 som sin siste modell. Mens Nortent Bivuakk ikke er en direkte konkurrent her da den er for stor, er vel kanskje Vern 1 (version 1) et bedre forslag. Anaris gjør mye riktig, og pakke størrelse og vekt er lite. Men dette er nok i motsetning til Vern 1 (v1) et 3 sesongs telt, det er fordi innerteltet er åpent. På Vern 1 lettvekt versjonen så er det god 2 ventilering og innertelt over hele. Og prisen er også nesten det dobbelte av Vern 1 (v1) ville ha vært. Men designet er veldig egnet for langdistanse turer, men du bør også være svært bevisst på hvor du pitcher et slikt telt. Men jeg har og sett at folk har jo gått Norge langs med slike telt.  Og slike telt som Anaris er det stort marked for også, spesielt i USA og i Sverige.

 

Håper du synes det er interessant å lese så langt!  Nå la oss se på et par velkjente Norske produsenter:

 

Barents Norway:

Trollheimen 3 (Ultralight Tunneltelt) 

Rivestyrke: Vi antar 8kg

Vekt: Vanskelig å anslå slik de to andre gir, men teltet veier 2,69 kg

Material: 15D Ripstop materiale (merk de oppgir ikke nylon)

Telt Stenger: Yunan 9mm

Plugger: Aluminum

Glidelåser: YKK

Dyneema forsterket: Nei

Pris: 12000,-


Kommentar: Barents opererer med 3 ulike materialer, eller klasse telt. Classic (30D, Ultralight (15D) og Polar (30D). Mens bunn gulvet har de derimot gjort som i Nortent 70D 10.000mm for Classic og Polar og 40D 5.000mm vannsøyle for ultralight også med silikonbelegg. Denne modellen her kom og best i test visstnok, men etter min mening er 9 mm stenger for et tunneltelt som er for svakt, og ikke minst 15D for den prisen. Jeg er heller ikke superfan av bardunerings punktene til Barents som er veldig like Helsport, men unntaket er nok Finse Polar. Prisen 12000 tror jeg kommer av litt fordi den ble kåret til best i test, og fordi den er ganske lett i stoffet. Ellers en super telt. Dette ligner jo også på Stetind som jeg engang solgte en del av i min tidligere jobb, men jeg vet veldig godt at disse teltene sliter litt i røff vær og om du er uenig? Sjekk hva Mattis og Jan Monsen (lillebror av Lars) fikk oppleve i deres kanal:

https://www.youtube.com/shorts/V9FxojyW3tQ
 

Finse 3 (Polar) 

Rivestyrke: Vi antar 12kg 

Vekt: 4,98 kg

Material: 30D

Telt Stenger: Yunan 11mm

Plugger: Aluminum

Glidelåser: YKK

Dyneema forsterket: Nei

Pris: 14000,-

Kommentar: Her er det viktig å legge til at dette er et super, svært ventilert, godt bardunert vintertelt. Men det er de 11 mm som ambassadøren av Barents sverger til som gjør dette tungt. 11 mm er det Nortent større telt bruker som Gamme gjør. Så du vil spare litt vekt dersom du heller går med 10mm og kanskje kun tar med et ekstra sett med teltstenger på ekspedisjoner. Så her velger jeg garantert Hilleberg BL og Nortent valg fremfor tykkere stenger. Stormmatter er også noe Hilleberg og etterhvert Nortent har droppet litt fordi begge mener det er bedre med litt ventilasjon fremfor å lukke med klaffer når du må spade snø vegg uansett. Så det er et godt kjøp uten tvil, men det lønner seg å kjøpe denne på tilbud om du nå får tak i den. For øvrig, det er nok ikke slik at alle tror at dette er et norskprodusert telt. Det er et norsk designet telt, men reparasjoner skjer nok i Norge. Vi tror derimot at teltene i likhet med Helsport per dags dato er enten produsert i Bangladesh eller i Kina, men jeg kan ikke vite med sikkerhet. Uansett så spiller det ingen rolle.   

 

Hva med Helsport:

 

Seeker Breheimen 3

Rivestyrke: - Usikkert men den tåler ikke stort av erfaring

Vekt: 4 kg lettvekt

Material: P 66 D PWR D6

Telt Stenger: egne produserte (noen ganger har de DAC)

Plugger: Aluminum

Glidelåser: Egne produserte

Dyneema forsterket: Nei

Pris: 5000

Kommentar: Helsport i de siste årene har fått høre, spesielt vi som har solgt teltene dems. Helsport har i det siste måtte rebrande og skifte design. Litt fordi de har merket konkurranse. Det som er litt morsomt er at Barents er jo nettopp barnebarna av de som opprinnelig startet Helsport. Og der de holdt til også opprinnelig på Melhus, men på eskene står det tydelig at det kommer fra Bangladesh og Kina. Jeg synes ikke kvalitet holder fremdeles mål, og det har hendt mange ganger at mine Helsport produkter har blitt ødelagt fort, til og med når jeg setter det opp i en butikk og det er definitivt ikke like bra materiale som alle andre produsenter nevnt ovenfor, så til å være en produsent som har holdt på siden 1951 så hadde mange nok håper på at det holdt mål. Billig er det, men ikke noe mer enn det. 

 

Spitsbergen X-trem 3 

Rivestyrke: - 

Vekt: 5,9 kg telt vekt

Material: N 40 D RS Silicone on both sides

Teltstenger: 10,25 mm DAC og mulighet for dobbel stenger

Plugger: Aluminum

Glidelåser: YKK

Dyneema forsterket: Nei

Pris: 14500

Kommentar:  Det er ingen tvil om at det er stor forskjell mellom klassene til Helsport. Xtrem produkter er mye bedre enn Pro og standard. Her de det en super men tung vinter telt. Det er jo ganske mange som har kjennskap til dette teltet, og kan gå go for den, dog det er et pulk telt når det veier 6 kg! Men at den tåler en storm ja det kan du si skulle bare mangle for prisen.

 

Så over til USA: 

Zpacs Duplex. 

Rivestyrke: Sterkere enn Stål og Kevlar visstnok

Vekt: 507 gram

Material: 55 oz/sqyd Standard Dyneema® Composite Fabric (15000 mm)

Telt Stenger: Du kan bruke, men beregnet til gåstaver

Plugger: Aluminum

Glidelåser: Egne

Dyneema forsterket: Ja, hele teltet er vel det.

Pris: 7700 (+ Frakt og toll fra statene som tipper mot en 10 lapper.) 

Kommentar: Ok, så dette er noe for seg selv, dette er også hva Hilleberg og Anaris modeller forsøker å herme etter. Duplex Zpack med få andre slik som Durston har jo tatt markedet med storm. Men suger dette til å for eksempel gå Norge på langs eller på lange turer i marka? Vel, svaret er både ja og nei. Det er viktig å tenke på at dette er egentlig en 3 sesongs telt som ikke puster. Dyneema telt bortsett fra Samsaya sin som er ment for alpint, gir svært mye kondens. Samtidig er det ikke spesielt egnet til å takle noe av vindkastene som hva en mer aerodynamisk tunneltelt ville ha klart. Så blir du værfast med tåke og svært mye regn, er det egentlig det siste stedet du vil være i er et Dyneema telt. Men det er klart skal du til USA der været er litt mindre ekstrem enn i Norge, så er dette å anbefale spesielt hvis du går USA på Langs slikt mange gjør. Det er veldig lite som kan slå 507 gram for et dobbel telt, men ærlig talt da kan du like greit sove under en presenning og med bra med myggmiddel spør du en gammel speiderleder. En annen ting er at slike telt må opg rulles når det pakkes fordi det viser seg at de blir og ødelagt etter mye brukt og da er det vansdkelig og dyrt å reparere dem og. Men artig er det uansett! :) Men hvis Dyneema er uegnet, hvorfor bruker Nortent det i deler av teltene, vil du kanskje spørre? Vel det er mer egnet til forsterkninger og områder der telt opplever mye stress i vanskelig vær forhold. Dessuten er også Dyneema kunn sterkt dersom det er tykt nok, noe mange heller ikke forstår. Tynne Dyneema telt har litt ulikt Dyneema sammensetning enn det Nortent bruker, derfor er det Dyneema som er "svart" med hvit ripstop firkanter" mer solid enn tynt gjennomsiktig Dyneema ofte brukt i telt. Det er og grunnen til at mange rapporterer at SilNylon ofte har bedre leve tid enn Dyneema Telt, spesielt etter å ha blitt pakket ut og inn hele tiden i løpet av en lang distanse tur. Men dyneema er nok mer å anbefale etter min mening i tursekker, da det er 99 % vanntett.  

Garanti: En av de spørsmålene selskapet og produsenter man ofte får omhandler garanti. Min erfaring er at det er vanskelig for store selskap, og levere innen reparasjoner og spesielt kunde service inne på store varehus. Det gjelder og nettbutikker som er store og fører inn veldig mange produkter og telt. Telt produsenter som knapt har kommunikasjon med den på gulvet, vel skape et gap. Nortent har en av de beste garantier fordi de har etablert et eget service senter som tar seg av henvelser ganske fort. Og kjøper du telt via varehus, med folk som knapt er serviceinnstillte eller har erfaring fra retail eller villmark så resikerer du å ikke høre fra dem etter du har levert teltet. Så er det oftes et sjanse spill utenlike. Vi og Nortent er gode partnere og service senteret så vi kan garantere rask håndtering. Dersom varene dine ødelagte må du sende bilde og send oss en mail, så hjelper Nortent deg. Dette betyr at du enten kan få varen reparert, byttet, pengene tilbake eller avslag i prisen, avhengig av den konkrete situasjon. Det skal reklameres innen rimelig tid etter at du har oppdaget mangelen ved varen. De refunderer rimelige fraktomkostninger som du måtte ha i forbindelse med returneringen av varen, når reklamasjonen er berettiget. 


Ok. Så refleksjon etter alt dette er vel at, man får mye for pengene når man velger Nortent sine produkter. Og ja jeg kunne skrevet en bibel mer om andre telt fra overnevnte produsenter. Men det blir og for langt og for tidskrevende. Men det er en ærlig artikkel, om ting som og har interessert meg lenge! Og ja jeg har hatt mange av de overnevnte produkter. Og ja jeg kunne også fint ha klart meg med den aller dårligste. Og ja jeg har jobbet og solgt nesten alle andre varianter og i min karriere, men faktum er at jeg holder en knapp på det jeg synes gir mest verdi for pengene. Så det er igentvil om at jeg velger helt klart Nortent, og har også andre på si. 

Nå som du har lært en del om telt! kan du se hvordan en sliten Friluftsliv Spesialist som har hatt telt spesifikasjoner opp til ørene ser ut :D 

    

Tilbake

Trykk ENTER for å søke